Module 4: Vertrouwen

Vertrouwen in de relatie begint met vertrouwen in jezelf.

Vertrouwen dat je weer verder kan na relatiepijn.

Vertrouwen dat je niet blijft hangen in achterdocht of verwijten.

Vertrouwen dat je weer gelukkig zult zijn.

Vertrouwen dat je weer liefde kunt geven en ontvangen.

De meeste, zo niet alle, stellen waar ik mee werk, voelen blokkades in dit vertrouwen. Ze willen het wel, maar het lukt ze niet.

Ze worden door ogenschijnlijk kleine dingen getriggerd en zitten daardoor vast in negatieve gevoelens of negatief gedrag.

Wat je niet wilt, is dat die negativiteit te lang duurt. Je wilt niet dat jouw energie steeds verder leegloopt en dat de relatie steeds verder verslechtert.

Om negativiteit te kunnen doorbreken, is het belangrijk om de essentie van de pijn aan te pakken. Stel jezelf dus de vraag ‘Wanneer, na welke gebeurtenis, is deze pijn begonnen?’

Ondanks dat we denken te weten waar onze pijn vandaan komt, is er vaak een nog diepere laag die aangeraakt kan worden.

Cliënten geven wel eens als antwoord ‘Mijn verongelijktheid begon toen hij meer ging werken of toen hij een affaire kreeg…’

Ondanks dat iets als een affaire zeker wel een grote stempel op de relatie drukt, is dit meestal niet het begin van het gevoel van verongelijktheid. Er is namelijk een reden dat de affaire (of andere vorm van afstand) jou zo diep raakt en dat het je zo uit balans brengt.

Heftige gevoelens, hebben meestal hun oorsprong in de jeugd. Wellicht heeft je een vader of moeder die weinig of geen aandacht voor je had? De affaire is dan een negatieve bevestiging dat jij er niet toe doet. En/of dat anderen belangrijker of leuker zijn.

De echte diepe pijn die je te helen hebt, is dat jij je niet gezien hebt gevoeld door een van jouw ouders. Wanneer je daar aandacht aan besteed, zal je minder emotioneel reageren op afwijzingen van jouw partner.

Dit neemt overigens uiteraard niet weg dat het een normale reactie is om ontdaan te zijn wanneer er iets als een affaire speelt.

Wel is er een belangrijk verschil tussen reacties die ofwel gebaseerd zijn op ‘opgestapelde rouw’ ofwel op ‘enkelvoudige rouw’.

Vanuit enkelvoudige rouw kun je meer helder naar de situatie kunt kijken, doordat je alleen maar rekening hoef te houden met wat er in het ‘hier en nu’ gebeurt. Met enkelvoudige rouw kun je focussen op het verlies van vertrouwen in de relatie. Je kunt je focussen op de taken die jouw partner nu heeft om vertrouwen in de relatie weer te kunnen fixen.

Bij ‘opgestapelde rouw ‘ voel je je een hysterische versie van jezelf. Je voelt je boos en schreeuwt van je af. Of je sluit je af en je belandt in een depressie, je presteert niet meer op werk en je wordt rancuneus.

Aan de hand van deze opdrachten leer je jouw pijn te herkennen en bekijken we welk innerlijk werk jij nog zou kunnen doen om van eventuele opgestapelde rouw/trauma af te komen.