Hoi, ik ben Karin Rensen

Ik bied relatietherapie aan stellen die dieper willen gaan dan de ‘gewone’ relatiecoaching… Zie ‘Werkwijze’ voor meer info. over mijn manier van werken.

Emigratie relatie

Vanuit de wens om te onthaasten en meer van de natuur te genieten, ben ik met mijn gezin sinds Mei 2022 op Bonaire gaan wonen.

Het wonen in een warm land, met een lage bevolkingsdichtheid (oftewel: meer rust), was een langgekoesterde wens van zowel mij als mijn man. We genieten dagelijks van de zon, zee en mooie stranden.

Uiteraard zijn er naast de leuke momenten ook echt wel uitdagingen. In therapiesessies, op instagram en via mijn podcast deel ik regelmatig hoe het er in onze ‘Emigratie-Relatie’ aan toe gaat.

Beschikbaarheid:

  • Ik blijf vanuit Bonaire therapie geven aan mijn Nederlandse cliënten. Dit kan zowel online als ook offline via bijvoorbeeld de Relatie Retraite.
  • Voor de inwoners van Bonaire ben ik beschikbaar voor Face-to-face therapiesessies
  • Via de relatietraining, kun je nu overal ter wereld mijn therapie volgen.

Werkachtergrond

Sinds 16 jaar werk ik als therapeut. In de psychiatrie werkte ik met de meest uiteenlopende doelgroepen in uiteenlopende functies; van eetstoornissen tot agressie problematiek, van ambulant tot klinisch en van groepstherapie tot management.

Na in 2014 mijn Master in Science behaald te hebben, besefte ik al gauw daarna dat het geprotocolleerd werken en de toegenomen diagnosedrang (van zorgverzekeraars), mij steeds meer tegen begon te staan. Mijn toenmalige manager bemerkte mijn holistische visie op zorg en raadde mij daarom aan de systeemtherapie (oftewel gezins- en relatietherapie) opleiding te volgen. Ik leerde te denken in familieverbindingen in plaats van diagnoses. Ik leerde hele gezinnen en relaties te helpen in plaats van slechts die ene individu die onbedoeld werd gebombardeerd tot oorzaak van alle problemen. Niet alleen op werkniveau, maar ook op privé niveau veranderde deze opleiding mijn leven. 

In 2018 werd het tijd om mijn te krap zittende loondienst-jasje aan de wilgen te hangen en om fulltime voor mijzelf te gaan beginnen. Ik voel mij gezegend dat ik als ZZPer vanuit vrijheid, op creatieve wijze stellen kan ondersteunen om de beste versie van zichzelf te worden en om de beste versie van hun relatie naar boven te halen.
In mijn creatieve proces heb ik in 2020 het ‘ACT & Connect’ Relatiekaartspel ontwikkeld (inmiddels meer dan 350 x verkocht). Daar op volgend heb ik de gelijknamige online Relatietraining ontwikkeld. Samen met Bonaire Boutique Resort bied ik Relatie Retraites aan. Ook geef ik bijscholing en trainingen op maat over Relatietherapie en Systemisch werken. 

De rode draad in mijn werk is het systemisch werken. Anders gezegd: Het besef dat alles met elkaar verbonden is. In Afrika ook wel  ‘Ubuntu’ genoemd. Jouw ouderlijk gezin is een systeem en is verbonden met jouw huidige gezin. De school van de kinderen, je werk en ook je buren zijn ook systemen en hebben ook allemaal invloed op hoe jij en je partner je samen voelen.  

Het werken vanuit een systemisch perspectief helpt om oog te houden voor de soms onzichtbare factoren die het gezinsleven zo zwaar kunnen maken.

Ubuntu: ‘Ik ben, omdat wij zijn’. – Afrikaans gezegde.

Therapie wordt helaas nog vaak gezien als het wroeten in emoties waarbij er op een ‘dokter Rossi-‘achtige manier (Gooische vrouwen) amper interactie is met de therapeut.

In mijn werkwijze wijk ik daar graag van af. Ik werk actiegericht en deel ook vaak genoeg relatieblunders van mijzelf. Stellen krijgen huiswerkopdrachten en leren de regie weer in eigen handen te nemen. Uiteraard gaan we zeker de diepte in, waar dat nodig is, maar tegelijkertijd is er ook ruimte voor humor en het opdoen van nieuwe positieve ervaringen met elkaar.

Wat ik tot nog graag wil zeggen is dat het resultaat van therapie niet altijd is je als stel nog lang en gelukkig samen blijft…

Juist wanneer je echt de diepte in gaat en jij jezelf weer leert (her)kennen, kan je erachter komen dat je al te lang in een onveilige of ongezonde relatie zit. Als therapeut zal ik dus niet aansturen op het perse behouden van de relatie.

Soms is de relatie niet te redden, maar jullie als individu wel!

 

Pijn = Fijn

Wanneer je in een slechte fase van je leven zit, kan het verleidelijk zijn om grote beslissingen te nemen, zoals het beëindigen van de relatie. Je wilt ergens vanaf. Je wilt van het dagelijkse gezeur af en je wilt een nieuwe start.

Maar zo ‘zwart-wit’ als het Wel of Niet in een relatie zijn, is het in het echte leven niet. Zeker niet als er kinderen in het spel zijn. Naast het feit dat het maken van beslissingen in kwetsbare periodes nooit slim is, is er ook iets zinvols te vinden in het doorvoelen van pijn.

Met behulp van therapie kun je leren hoe je pijn en verdriet kan dragen op een manier dat je er voor jezelf iets zinvols uithaalt. Uit zware (relatie) periodes kun je juist de meest waardevolle inzichten halen.

Pijn geeft je de kans om een veerkrachtiger mens te worden en om een diepere laag in jezelf en in de relatie te ontdekken.

 

En alvast een tip:

Ik raad altijd aan om in slechte periodes eerst af te wachten totdat alles weer wat in rustiger vaarwater is gekomen. Bekijk voor de duur van min. 3 maanden, hoe jullie leefsituatie en gezondheid te optimaliseren is.

Wanneer de omstandigheden goed zijn (of zo min mogelijk slecht) en je merkt dat jouw partner geen toevoeging meer is in jouw leven, dan kan je vanuit een rustigere basis alsnog besluiten om te scheiden.

 

Ervaringsdeskundig

 Sinds 15 jaar ben ik samen met mijn man. Net als in iedere relatie hebben wij ups, maar ook ‘downs’ achter de rug.

Jaren geleden, in mijn eigen zoektocht naar een relatietherapeut, ontdekte ik hoe lastig het is om een goede therapeut te vinden. Je voelt je kwetsbaar en je wilt zeker weten dat je echt goed geholpen gaat worden. Het gaat immers om je kostbaarste bezit, je relatie, de fundering van de liefde voor je kids. Uiteindelijk vonden wij een fijne en deskundige relatietherapeute. Wel had zij een wachttijd van een half jaar! En dat terwijl het water ons aan de lippen stond.

Ik ben hierdoor de noodzaak gaan voelen om laagdrempelig relatie-expertise aan te kunnen bieden, bijvoorbeeld in de vorm van de online relatietraining.

 

Wist je dat:

– Karin op meerdere plekken in het buitenland heeft gewerkt en gewoond zoals Italië (Peschiera), de VS (South Carolina) en Suriname.

– Karin nog steeds van reizen houdt. In Afrika werd ze verliefd op de mooie natuur en dieren van Namibie, Botswana, Zambia en Zuid-Afrika. In Marokko werd ze verliefd op de prachtige natuur, cultuur en het heerlijke eten. Graag wil ze Zuid-Amerika ontdekken nu ze daar zo dichtbij woont.

– Dat Karin van yoga houdt en van klankschaalsessies en van eigenlijk alles waardoor je leert je lichaam en geest te ontspannen

– De Praktijk van Karin Rensen sinds 2018 bestaat.

– Karin Rensen eerder een KvK registratie heeft gehad als Professional Organizer. Alleen dat Organizen voor zichzelf bleek toch lastiger dan gedacht, haha