Hoi, ik ben Karin Rensen

Ik bied relatietherapie aan stellen die dieper willen gaan dan de ‘gewone’ relatiecoaching… 

Emigratie relatie

Vanuit de wens om te onthaasten en meer van de natuur te genieten, ben ik met mijn gezin sinds Mei 2022 op Bonaire gaan wonen.

Het wonen in een warm land, met een lage bevolkingsdichtheid (oftewel: meer rust), was een langgekoesterde wens van zowel mij als mijn man. We genieten dagelijks van de zon, zee en mooie stranden.

Uiteraard zijn er naast de leuke momenten ook echt wel uitdagingen. In therapiesessies, op instagram en via mijn podcast deel ik regelmatig hoe het er in onze ‘Emigratie-Relatie’ aan toe gaat.

Beschikbaarheid:

  • Ik blijf vanuit Bonaire therapie geven aan mijn Nederlandse cliënten. Dit kan zowel online als ook offline via bijvoorbeeld de Relatie Retraite.
  • Voor de inwoners van Bonaire ben ik beschikbaar voor Face-to-face therapiesessies
  • Via de relatietraining, kun je nu overal ter wereld mijn therapie volgen.

Werkachtergrond

Sinds 16 jaar werk ik als therapeut. In de psychiatrie werkte ik met de meest uiteenlopende doelgroepen in uiteenlopende functies; van eetstoornissen tot agressie problematiek, van ambulant tot klinisch en van groepstherapie tot management.

Na mijn Master in Science behaald te hebben, besefte ik al gauw daarna dat het geprotocolleerd werken en de toegenomen diagnosedrang, mij steeds meer tegen begon te staan. Mijn toenmalige manager bemerkte mijn holistische visie op zorg en raadde mij daarom aan de systeemtherapie (oftewel gezins- en relatietherapie) opleiding te volgen. Niet alleen op werkniveau, maar ook op privé niveau veranderde deze opleiding mijn leven.

Ik leerde te denken in familieverbindingen in plaats van diagnoses. Ik leerde hele gezinnen en relaties te helpen in plaats van slechts die ene individu die onbedoeld werd gebombardeerd tot oorzaak van alle problemen.

In 2018 werd het tijd om mijn te krap zittende loondienst-jasje aan de wilgen te hangen en om fulltime voor mijzelf te gaan beginnen. Ik voel mij gezegend dat ik als ZZPer vanuit vrijheid, op creatieve wijze stellen kan ondersteunen om de beste versie van zichzelf te worden en om de beste versie van hun relatie naar boven te halen.
In mijn creatieve proces heb ik het, inmiddels meer dan 350x verkochte, ‘ACT & Connect’ Relatiekaartspel ontwikkeld. Daar op volgend heb ik de gelijknamige online Relatietraining ontwikkeld. Samen met Bonaire Boutique Resort bied ik Relatie Retraites aan. Ook geef ik bijscholing en trainingen op maat over Relatietherapie, Mindfulness en Systemisch werken.

De rode draad in mijn werk is het systemisch werken. Anders gezegd: Het besef dat alles met elkaar verbonden is. In Afrika ook wel  ‘Ubuntu’ genoemd. Jouw ouderlijk gezin is een systeem en is verbonden met jouw huidige gezin. De school van de kinderen, je werk en ook je buren zijn subsystemen en hebben ook allemaal invloed op hoe jij en je partner je samen voelen.

Het werken vanuit een systemisch perspectief helpt om oog te houden voor de soms onzichtbare factoren die het gezinsleven zo zwaar kunnen maken.

Ubuntu: ‘Ik ben, omdat wij zijn’. – Afrikaans gezegde.

Therapie wordt helaas nog vaak gezien als het inactief op een sofa liggen en wroeten in het verleden.

Gelukkig is er, met behulp van de komst van de ACT (Acceptance and Commitment Therapy) veel veranderd. Ik werk dan ook ACTiegericht. Stellen krijgen huiswerkopdrachten en leren de regie weer in eigen handen te nemen. Uiteraard gaan we zeker de diepte in, waar dat nodig is, maar tegelijkertijd is er ook ruimte voor humor en het opdoen van nieuwe positieve ervaringen met elkaar. Stellen geven aan dat ze het ook ontnuchterend vinden om over de relatie struggles van anderen en ook van mij als therapeut te horen.

Wat ik nog graag wil zeggen is dat ik niet alleen stellen help die als doel hebben om gelukkig samen oud willen worden…

Juist wanneer je echt de diepte in gaat en jij jezelf weer leert (her)kennen, kan je erachter komen dat je al te lang in een onveilige, ongezonde of anderszins niet motiverende relatie zit. Als therapeut zal ik niet zozeer aansturen op het perse behouden van de relatie. Wel ben ik erop gericht dat jullie als individu overeind blijven. Stellen die voelen dat een scheiding onvermijdelijk is, help ik graag om een vechtscheiding te voorkomen. Ook merk ik dat stellen er door middel van therapie vaak achter komen dat een nieuwe vorm van de relatie ook mogelijk is, in plaats van een abrupte scheiding. Door mindful met jezelf en elkaar om te gaan, leren jullie om soms lastige, maar wel gezonde en duurzame keuzes te maken.

Soms is de relatie niet te redden, maar jullie als individu wel!

 

Pijn = Fijn

Wanneer je in een slechte fase van je leven zit, kan het verleidelijk zijn om grote beslissingen te nemen, zoals het beëindigen van de relatie. Je wilt ergens vanaf. Je wilt van het dagelijkse gezeur af en je wilt een nieuwe start.

Maar zo ‘zwart-wit’ als het Wel of Niet in een relatie zijn, is het in het echte leven niet. Zeker niet als er kinderen in het spel zijn. Naast het feit dat het maken van beslissingen in kwetsbare periodes nooit slim is, is er ook iets zinvols te vinden in het doorvoelen van pijn.

Met behulp van therapie kun je leren hoe je pijn en verdriet kan dragen op een manier dat je er voor jezelf iets zinvols uithaalt. Uit zware (relatie) periodes kun je juist de meest waardevolle inzichten halen.

Pijn geeft je de kans om een veerkrachtiger mens te worden en om een diepere laag in jezelf en in de relatie te ontdekken.

 

En alvast een tip:

Ik raad altijd aan om in slechte periodes eerst af te wachten totdat alles weer wat in rustiger vaarwater is gekomen. Bekijk voor de duur van min. 3 maanden, hoe jullie leefsituatie en gezondheid te optimaliseren is.

Wanneer de omstandigheden goed zijn (of zo min mogelijk slecht) en je merkt dat jouw partner geen toevoeging meer is in jouw leven, dan kan je vanuit een rustige basis alsnog besluiten om te scheiden.

 

Ervaringsdeskundig

 Sinds 15 jaar ben ik samen met mijn man. Net als in iedere relatie hebben wij ups, maar ook ‘downs’ achter de rug.

Jaren geleden, in mijn eigen zoektocht naar een relatietherapeut, ontdekte ik hoe lastig het is om een goede therapeut te vinden. Je voelt je kwetsbaar en je wilt zeker weten dat je echt goed geholpen gaat worden. Het gaat immers om je kostbaarste bezit, je relatie, de fundering van de liefde voor je kids. Uiteindelijk vonden wij een fijne en deskundige relatietherapeute. Wel had zij een wachttijd van een half jaar! En dat terwijl het water ons aan de lippen stond.

Ik voel hierdoor sindsdien de noodzaak om laagdrempelig relatie-expertise aan te kunnen bieden, bijvoorbeeld in de vorm van de online relatietraining.

 

Wist je dat:

– Ik op meerdere plekken in het buitenland heb gewerkt en gewoond zoals Italië (Peschiera), de VS (South Carolina) en Suriname.

– Ik nog steeds van reizen houd. In Afrika werd ik verliefd op de mooie natuur en dieren van Namibie, Botswana, Zambia en Zuid-Afrika. In Marokko werd ik verliefd op de prachtige natuur, cultuur en het heerlijke eten. Graag wil ik Zuid-Amerika ontdekken nu ik daar zo dichtbij woon.

– Dat ik van yoga houd en van klankschaalsessies en van eigenlijk alles waardoor je leert je lichaam en geest te ontspannen. Het blijft echter wel een uitdaging om mijzelf niet te vergelijken met anderen die zichzelf met gemak dubbel kunnen vouwen

– De Praktijk, voormalig Rensen Therapie, sinds 2018 bestaat.

– Ik eerder een KvK registratie heb gehad als Professional Organizer. Alleen dat Organizen voor mijzelf bleek toch lastiger dan gedacht, haha