Relatietherapie Bonaire
Verbinden als jong gezin
Gaan jullie gesprekken tegenwoordig alleen nog maar over de ophaaltijden van de kids en over wie van jullie het meeste recht heeft op een avondje uit? Zijn jullie de verbinding kwijt, terwijl jullie wel echt met elkaar verder willen?
Door middel van therapie help ik jullie:
Wist je dat
- Jaarlijks ongeveer 70.000 stellen met minderjarige kinderen besluiten hun relatie te beëindigen. Dat betekent dat 1,6 procent van de thuiswonende kinderen jaarlijks een scheiding meemaakt.
- Zo’n 75 procent van de scheidingskinderen direct na de echtscheiding bij hun moeder woont. In 6 procent van de echtscheidingen wonen kinderen bij hun vader.
- In 20 procent van de gevallen de ouders na de scheiding co-ouderschap hebben.
- Uit onderzoek blijkt dat kinderen uit co-oudergezinnen meer dan andere kinderen van gescheiden ouders verdrietige gevoelens kennen en hopen op hereniging van hun ouders.
- Van de kinderen bij wie geen sprake is van co-ouderschap ziet 18 procent hun andere (uitwonende) ouder helemaal niet meer.
Uitdagingen Jong gezin
De Relatie omslag van partnerschap naar gezamenlijk ouderschap, kan heel mooi zijn, maar het brengt ook unieke uitdagingen met zich mee. Zoals je ziet in de genoemde cijfers hierboven, kan het krijgen van een kind een reden zijn om te gaan scheiden. Dit is niet alleen pijnlijk voor het stel zelf, maar nog meer voor het kind.
Ondanks het feit dat je uit elkaar kan zijn gegroeid en dat er, zoals ze het zo mooi in Amerika zeggen ‘irreconcilable differences’ kunnen zijn ontstaan, heb je wel de gezamenlijke verantwoordelijkheid voor je kind. Je hebt samen de verantwoordelijkheid om dit kind een fysiek en emotioneel veilige haven te bieden. Die veilige haven creëer je niet door in de eerste levensjaren van het kind ruzie te maken en druk te zijn met rechtszaken over wie het kind het vaakst mag zien.
Helpender voor het kind en ook voor jezelf, is om te leren geduld te hebben. Het is helpend om soms door de zure appel heen te bijten en niet te impulsieve besluiten te nemen.
Wanneer jouw vrouw, waarschijnlijk al sinds de zwangerschap hormonaal instabiel is, is het begrijpelijk dat je moe bent en dat je jezelf wilt beschermen tegen onredelijk gedrag. Tegelijkertijd is het zinvol om te beseffen dat jouw vrouw ook niet gekozen heeft voor alle lichamelijke en mentale uitdagingen die ineens op haar pad komen. Jij bent in haar leven juist degene die haar nu kan ondersteunen en die haar kan vertellen dat het echt allemaal wel goed komt.
Door middel van therapie leer je om jouw gevoelens van ongemak, pijn, verdriet en machteloosheid te uiten op zo’n manier dat het bijdraagt aan het grotere geheel. Je stapt dus af van klagen over de ander en leert te reflecteren op jezelf. Waar we in de therapie aan werken is dat we afstappen van het ‘Rechtbankmodel’ waarbij een van beiden gelijk zou hebben en de ander dus ongelijk. Jullie gaan leren te communiceren over gevoelens en jullie gaan leren hoe je kunt inleven in de ander, zonder dat je daarbij jouw eigen wensen en grenzen uit het oog verliest.
Zie hier een opsomming van de uitdagingen die jonge gezinnen het vaakst tegenkomen:
- Gebrek aan tijd voor elkaar
Het opvoeden van jonge kinderen kan veel tijd en energie kosten, waardoor er weinig tijd overblijft voor de partnerrelatie. Koppels kunnen zich overweldigd voelen door de verantwoordelijkheden van het ouderschap, waardoor ze elkaar als partners uit het oog verliezen.
- Slaapgebrek
Zeker met baby’s of jonge kinderen is slaapgebrek een veelvoorkomend probleem. Dit kan leiden tot irritatie, kort lontje, en verminderde communicatie tussen partners.
- Veranderde rolverdeling
Bij de geboorte van een kind veranderen vaak de rollen en verwachtingen binnen een relatie. Misschien zorgt de een nu meer voor het kind, terwijl de ander zich meer richt op werk buitenshuis. Dit kan leiden tot ongelijkheid of frustratie als de verdeling niet goed besproken wordt.
- Minder intimiteit
Met de komst van kinderen komt er vaak minder tijd en energie voor fysieke en emotionele intimiteit. Dit kan leiden tot een afstand in de relatie.
- Ouderschapsstijlen en meningsverschillen
Ouders kunnen het soms oneens zijn over opvoedingskwesties, zoals discipline, routines of schermtijd. Dit kan tot conflicten leiden als jullie niet op dezelfde golflengte zitten.
- Balans werk en privé
Veel jonge ouders vinden het moeilijk om een balans te vinden tussen werk en gezin. De druk om financieel bij te dragen kan botsen met de wens om tijd met het gezin door te brengen.
- Identiteitsverlies
Veel ouders kunnen het gevoel hebben hun eigen identiteit te verliezen nu ze vooral als “ouder” worden gezien. Dit kan leiden tot gevoelens van ontevredenheid of isolatie.
- Druk van buitenaf
Familie, vrienden of zelfs sociale media kunnen verwachtingen creëren over hoe een gezin “zou moeten zijn”, wat extra druk kan leggen op jonge ouders.