ACT
De ‘Acceptance and Commitment Theory’ geeft tools om in dit online programma op een praktische manier aan de slag te gaan met het veranderen van jouw gedrag. Naast deze tools wordt er in de training ook aandacht besteed aan de hechtings- en systeemtheorie. Met behulp van deze theorieën krijg je zicht op hoe jij en jouw partner gehecht zijn en leer je verbanden te leggen tussen oud zeer en huidige relatieproblemen. In de volgende paragraaf kun je meer lezen over waar Acceptance and Commitment Therapy precies voor staat. Je kunt ook de podcast over ACT beluisteren:
OPDRACHT 1:
Door middel van deze opdracht krijg je in beeld wat het verschil is tussen jouw huidige leven versus jouw gewenste leven. Het bepalen van of teruggaan naar jouw kernwaarden helpt je om uit de ratrace te stappen en om weer zelf jouw rode draad in het leven te bepalen. Je kunt de ‘Waarden top 10’ vergelijken met een jaarplan voor je werk. Je bepaald met je team, in dit geval met je partner, wat jullie doelen zijn. Om te komen tot zinvolle doelen, bespreek je met elkaar waarom dat jullie doelen zijn. Pas daarna ga je over tot acties en komt de agendaplanning.
Het leven volgens jouw kernwaarden klinkt mooi, maar vergt wel gedragsverandering. Met behulp van deze opdracht, breng je de motiverende en belemmerende factoren voor jouw nieuwe, gewenste gedrag in kaart. Door de kolommen zo concreet mogelijk in te vullen, heb je straks houvast waarmee je in het dagelijks leven direct aan de slag kunt.
Kolom 1. Gedrag: De kracht van visualiseren is wetenschappelijk aangetoond. Door letterlijk voor je te zien waar jij wilt zijn, wordt als vanzelf duidelijk welke dagelijkse acties nodig zijn om daar te kunnen komen. Welke dagelijkse commitment kan jij geven aan jouw kernwaarden? Vul in…
Kolom 2. Nadelen nieuwe gedrag: Ook al weet je verstandelijk dat iets niet goed voor je is, is er toch een reden dat je nu nog doet wat je doet. Op korte termijn zitten er blijkbaar nog te veel voordelen aan het oude gedrag en/of te veel nadelen aan het nieuwe gedrag. Zo weet iedereen dat roken ongezond is, maar het helpt (helaas) op korte termijn wel om jouw stress kwijt te raken. Hetzelfde geldt voor gedrag in relaties. Je kwetsbaar opstellen kost bijvoorbeeld meer moeite, dan maar gewoon boos uit een ruzie weglopen. Wat zijn jouw voor jou, per kernwaarde de belemmeringen voor het gewenste gedrag? Vul in…
Kolom 3. Lange termijn: Om met oud gedrag te breken is het helpend om onszelf een worst voor houden. De worst is bijvoorbeeld de beloning voor het gedrag die we op langere termijn terug krijgen. Bijvoorbeeld het denken aan een strak afgetraind lijf, helpt om 2x per week naar de sportschool te gaan. Wanneer je aan de lange termijn denkt, kun je vast ook nadelen van je oude gedrag bedenken. Bijv.: Wanneer je een lange periode ongezond eet, ga jij je ellendig voelen en slibben je bloedvaten dicht. Of: Wanneer je jarenlang jouw emoties opkropt en je niet kwetsbaar opstelt, raak je verbitterd en ontstaat er afstand tot jouw partner. Vul met deze kennis jouw laatste kolom in…
Naslagwerk/ Bonusmateriaal
Gratis ACT opdrachten, downloads. Engelstalig
Het boek waar ik naar verwijs in de podcast is ‘The untethered soul’. In NLs vertaald naar ‘Geluk zonder voorwaarden’ van Michael Singer, 2007′.